Ik ben Corrie en en doe ruim 20 jr aan yoga. Yoga heeft mijn leven op een positieve manier veranderd. De kennis die ik heb wil ik graag delen.

In het kort mijn yoga achtergrond. 

12 jr Yoga gevolgd bij Anneke Hogema. 

1 jr bij Kries Mannie Sing

1 jr. basisopleiding bij Annemiek Latour  www.yoga-amsterdam.com

3 jr.docentenopleiding bij : Het Raja Yoga Instituut door Sri Yogacarya Ajita Maharaja, Professionele yogatraining in Ilpendam

Inmiddels ruim 20 jr geleden kwam ik in gesprek met Anneke Hogema. Haar zoon en mijn 2 zoons zaten samen op  taekwondo. Terwijl we stonden  te wachten totdat de teakwondoles was afgelopen vertelde zij mij dat ze yoga gaf. In die periode had ik vaak migraine en misschien zou yoga mij helpen om wat minder migraine-aanvallen te krijgen. We spraken af dat ik een keer een proefles mocht meemaken. Omdat mijn jongste zoon naar het vervolgonderwijs ging, kreeg ik wat meer tijd voor mezelf. Al die jaren had ik voor mijn zoons gezorgd en deed ook veel dingen op school, zoals leesmoeder en meegaan met schoolreisjes. Voor het eerst sinds jaren weer een ochtend helemaal voor mezelf. Mijn vriendin zou eigenlijk meegaan, maar dat liep mis. Dus ging ik alleen.Vond het allemaal spannend en een beetje eng. Maar het viel allemaal erg mee en het was een heerlijke ochtend. Zo is Yoga in mijn leven gekomen en zo is mijn verslaving aan Yoga ontstaan.

Een week later ging ik samen met mijn vriendin.

De lessen begonnen altijd met de spieren aanspannen en ontspannen. Daarna de losmaakoefeningen en tenslotte de echte yogahoudingen. We eindigden dan met een korte meditatie en een ontspanning. In die tijd had ik migraine en de yoga hielp me om minder last te hebben.

Yoga gaf en geeft mij nog steeds rust. De houdingen zijn soms niet makkelijk. Maar na zoveel jaren yoga weet ik dat je niet over je grenzen moet gaan. Gewoon elke keer een klein beetje meer en niet overdrijven. Yoga is zoveel meer dan alleen maar houdingen. Het wordt een manier van leven. Ik zou niet meer zonder kunnen en wil het dan ook heel graag doorgeven. Na zo'n les voelde ik me altijd fantastisch! Altijd keek ik weer uit naar de volgende les. Jammer dat er dan ook vakanties zijn! Maar na ongeveer 12 jr op les bij Anneke Hogema wilde ik meer. Het leek wel of ik bij haar stil stond.
Dat was een gevoel en toen ben ik bij Kries Mannie Sing terecht gekomen.
Heb bij hem in verschillende groepen gezeten van verschillende leeftijden. Hij gaf yoga op een rustige manier. Net zoals Anneke had hij ook een prettige stem.
Meditaties waren ook altijd erg fijn. Bij hem ben ik een keer in slaap gevallen tijdens een meditatie. Dat was mij bij Anneke nog nooit gebeurd. Nu weet ik dat je tijdens een meditatie niet in slaap moet vallen, maar dat het denk ik niet erg is wanneer het wel gebeurd. In die periode had ik ook last van reuma. Hij had ook een groepje met veel ouderen. Er waren mensen bij van rond de 80 jr. Door mijn reuma ben ik toen bij die groep gegaan. Het was heel erg fijn om yoga te blijven doen op een rustige manier. Ook ben ik bij hem op les geweest in Hilversum, maar door omstandigheden ging hij daar weg. Hij verhuisde erg vaak, ik geloof dat ik in 5 verschillende groepen bij hem ben geweest in korte tijd. Uiteindelijk ben ik weer bij Anneke teruggekomen.
Het voelde of ik weer thuis kwam. Totn kreeg ik Reuma, het begon begon in 2005. Ik kon toen zelfs onze katten heel moeilijk eten geven. Het zat in mijn knieen waardoor ik niet kon knielen om de etensbakjes neer te zetten. Ik had toen erge pijn. Door de yoga is dat steeds beter geworden. Ik had prednison en methotrexaat.
Tijdens mijn yogadocentenopleiding in Ilpendam bij het Raja-Yoga-instituut heb ik pranayama oefeningen gekregen waardoor mijn reuma steeds minder werd. Want ook in mijn polsen en handen zat de reuma.
Ik heb in het begin erg veel pijn gehad en zat ook 's nachts op.
Ook kan ik beter problemen aan door de yoga. Daarom kan ik iedereen yoga aanraden, mij heeft het geholpen en het helpt mij nog steeds.
Mijn reuma was ook weer onder controle, weinig tot helemaal geen last meer! De lessen waren weer heerlijk en zo vertrouwd. Maar toch ergens een gevoel van...ik wil meer! Anneke voelde dat feilloos aan. Ze zag in mij een yogalerares. Dat had ze altijd geroepen. En zo begon mijn stage bij haar. Elke week mocht ik een asana voordoen. Het begon met 1 asana en later werden het er meer. Het was spannend en ik was bloednerveus. Het was niet alleen maar voordoen maar ook vertellen hoe je in zo'n asana komt. Rechts en links mag je dan niet door elkaar halen. Maar wanneer je zo nerveus bent dan gebeurt dat. Ik genoot ervan, maar ook lag ik de avond ervoor de asana steeds te herhalen in mijn bed voor het slapen gaan. Natuurlijk niet fysiek....maar mentaal!
Ik heb daar erg veel van geleerd. En wanneer ik tijdens een asana rechts en links door elkaar haalde was het commentaar van Anneke....het is hier niet circus Elleboog. Dat werkte op de lachspieren en daardoor werd ik ook wat minder gespannen. Wanneer ik daar aan terug denk moet ik nog steeds lachen. 
In al die jaren bij Anneke Hogema merk ik nu dat ik daar veel heb geleerd. De manier waarop ze vertelde en ook herhaalde deed ze op een goede manier. Het verveelde nooit om naar haar te luisteren. De uitleg van hoe je een houding moest doen was altijd weer prettig en nuttig. Elke keer weer had ze het geduld met ons om opnieuw weer iets uit te leggen. Wanneer er geen les was, door vakantie of i.d., dan miste ik dat heel erg. Op zo'n ochtend kwam ik helemaal tot rust en dat werkte ook nog na in de dagen die volgde. Die donderdagochtend was helemaal voor mij!
Toen ben ik op het internet gaan zoeken naar een docentenopleiding. Best wel lastig, want de ene school heeft weer wat anders dan de andere. Ook veel prijsverschil. Maar elke keer kwam ik weer terug bij professionele yogatraining met Ajita. Namelijk het Raja Yoga instituut in Ilpendam. Maar eigenlijk wilde ik een opleiding in Amsterdam. Nu zag ik dat de basisopleiding o.a ook in Amsterdam werd gegeven. Mijn besluit stond vast, dat was wat ik wilde.
Van Anneke hoorde ik dat zij ook les had gehad van Ajita. Dat was zo'n 25 jr geleden op de Prins Hendrikkade in Amsterdam.
De basisopleiding was bij Annemiek Latour in Amsterdam-Zeeburg. Een vriendin van mij ging met mij mee. Zij had ook op les gezeten bij Anneke Hogema.

Gelukkig was de basisopleiding 's avonds zodat ik gelukkig nog bij Anneke Hogema kon blijven les volgen. De asana's bij Annemiek waren zwaarder. Ook was er theorie en pranayama oefeningen. Wij waren de oudste cursisten in de groep. Op een gegeven moment moesten we ook de hoofdstand doen, een hele uitdaging die ik toen nog niet aanging. Pas in het 3e docentenjaar heb ik het aangedurfd om hem te doen. Het is me gelukt!

Nu is ook de docentenopleiding afgelopen. De asana's waren vrij pittig maar wel erg fijn om te doen. Theorie was erg interessant en ik heb er veel geleerd. Nog steeds wanneer ik de theorie weer doorlees dan blijft het me boeien. Het echt begrijpen komt langzamerhand, ik denk dat dat jaren gaat duren.Het was ook een hele fijne groep en ik heb daar een paar hele fijne vriendschappen aan over gehouden. Met een klein groepje zijn we verder gegaan en hebben wekelijks yoga met elkaar.

Door trouw te blijven aan yoga en te luisteren naar mijn lichaam, heb ik nu helemaal geen last van reuma meer. Daarom vind ik het ook zo fijn om andere mensen te helpen, want ik weet uit eigen ervaring wat yoga kan doen met je lichaam.

Inmiddels geef ik zelf les en geef door wat ik heb geleerd.

Iedereen jong, oud of met een lichamelijke beperking kan aan yoga doen. Voor vragen kunt u mij altijd mailen.

Contact

Corrie +31.0638613135 mijnyoga@hotmail.com